Prati Piani Wildpluk met Bosbaas mei 2017 .

Samen met Bosbaas (Edwin Cornelissen) organiseren we de WildPlukdagen op en rond Prati Piani, gelegen in de maritieme Alpen, 400 meter onder de top van de Monte Grande.
Prati Piani wordt omringd door dennenbomen en fruitbomen, waar naar hartelust van geplukt kan worden. Het complex ligt te midden van met loofbos en olijfgaarden bedekte heuvels, waar riviertjes – nog schoon genoeg voor forel – hun weg doorheen vinden. Eetbare paddenstoelen en planten zijn er volop in deze omgeving, die ook het woongebied vormt voor everzwijnen, vossen en dassen.
Prati Piani heeft een eigen bron met zuiver, helder water. Datzelfde water voegt zich, lager in het dal, bij de rivier de Argentina die bij Arma di Taggia in zee stroomt.
Al wandelend ga je samen met Edwin op zoek naar alles wat de natuur te bieden heeft. Van de oogst worden samen met Monica heerlijke maaltijden bereid in ons restaurant La Stalla. Monica is een ervaren en creatieve kok, gespecialiseerd in lekker en gezond eten. Ze heeft een foodblog in het Nederlands bordje gezond .

Daarnaast is er ruimte voor zelf in te vullen tijd en zijn er uitstapjes naar bijvoorbeeld middeleeuwse dorpjes in de buurt, het strand en San Remo.
De eerstvolgende wildplukdagen zijn 5 dagen lang en beginnen op 30 Mei. Prijs voor de vroegboekers is 499 euro per persoon voor een gedeelde kamer en 599 euro per persoon voor een 1-persoons kamer (4 nachten). Naast de overnachtingen zijn het eten en drinken, de wandelingen, de presentaties en het lesmateriaal hierbij inbegrepen. Er zijn ook muziekinstrumenten om te jammen. Alles kan en niks mag.

Programma Wild Pluk dagen 30 Mei-3 Juni.

DAG 0 (30 Mei):

Pick Up Luchthaven Nice 16.30
Aankomst rond 18.00 op Prati Piani. Kennismaking en diner

DAG 1:

Ochtend
Na het uitgebreide ontbijt volgt er een uitleg over de basisbeginselen van wildplukken.
Daarna maken we een mooie wildplukwandeling in de bergen en omgeving.
Met zelfgeplukte wilde planten, bloemen en paddenstoelen bereiden we samen de lunch. Bijvoorbeeld: crostini met wilde paddenstoelen, salade van diverse kruiden en blad, versierd met eetbare bloemen.
Ook gaan we vlierbloesem plukken om heerlijke thee en siropen mee te maken.

Middag
Na de lunch doen we voorbereidingen om de bloesem tot de siroop te verwerken.
Vervolgens kun je iets voor jezelf doen of meegaan met een excursie/wandeling van Carpasio naar Glory.
Tijdens deze wandeling is er ook gelegenheid om in het wild te plukken!

Avond
Na het diner volgt een presentatie over de gevaren van wildplukken en hoe je veilig kunt plukken.
Denk aan parasieten, voedselvergiftiging, giftige planten/paddenstoelen en wilde planten en zwangerschap.
Je krijgt lesmateriaal mee!
De rest van de avond is geheel vrij om bijvoorbeeld een boek te lezen of spelletjes te doen.

DAG 2:

Ochtend
Deze dag wordt er specifiek naar paddenstoelen gezocht in de bossen. We beginnen met een introductie over veilige en gevaarlijke paddenstoelenfamilies. Je krijgt informatie over hoe je de families herkent, waar je ze kunt vinden en hoe je duurzaam kunt oogsten. Een heel klein deel theorie vooraf en de rest leren we buiten!

Middag
Van de wildplukschatten wordt er bijvoorbeeld een steenovenpizza met wilde paddenstoelen en tomaat gemaakt, naar oud Italiaans recept. We gaan in op het oogsten, verwerken en bewaren van paddenstoelen. Denk aan het inmaken van paddenstoelen, drogen, verwerken in een tapenade of zelfs in drank. Het einde van de middag is weer zelf in te vullen.

Avond
We gaan verder met de vlierbloesemsiroop, zodat we die in ons desert kunnen verwerken. Ook maken we weer samen diner met onze wildplukoogst. Bijvoorbeeld: hartige wilde groententaartjes met een wilde salade.
De rest van de avond is zelf in te vullen.

DAG 3:

Ochtend
Na het ontbijt volgt een korte presentatie over de voedingswaarden en de gezondheidsvoordelen van eetbare wilde planten en paddenstoelen. Hoe kan het bijdragen aan je gezondheid? Daarna gaan we weer op pad en maken we een mooie wandeling en verzamelen we allerlei lekkers voor de lunch en het avondeten.

Middag
We beginnen met uitleg over EHBO- kruiden, zoals desinfecterende kruiden en bloemen. Bij terugkomst maken we een verzorgende zalf om mee naar huis te nemen. Voor de extra materialen wordt gezorgd.

Avond
In de avond gaan we kruiden- en bloemenboter en pesto’s maken. Deze kunnen dan gelijk uitgeprobeerd worden op gegrilde Italiaanse panini, begeleid met een lekker glas wijn.

DAG 4:

Ochtend
Je ontbijt Iets eerder, want we gaan naar de overdekte markt in San Remo. Daar staan prachtige marktkramen van mensen die uit eigen tuin verkopen. Dit is gewoon een leuk uitje.

Middag
Je leert de laatste details over wat, waar en wanneer kun je plukken in Nederland. Je krijgt een korte uitleg over wet- en regelgeving, wat je zoal waar kunt vinden in Nederland en wat goede bronnen van informatie zijn.Ook ontvang je een handig overzicht wanneer je wat kunt oogsten.
Daarna kun je nog wat voor jezelf doen of mee op pad voor een laatste wildplukwandeling.
Vervolgens is er afscheid, transfer naar Airport Nice Cote d’azur en is de Drop off rond 17.00.

NB:
Natuurlijk laat de natuur zich niet voorspellen en zullen er af en toe improvisaties plaats vinden.

WILDPLUK DAGEN PRATI PIANI

• 4 nachten;
• 4x ontbijt; 4x lunch;
• 4x 3-course diner
• Welkom pakket;
• Consumpties included (fair use policy)
• Vlucht naar Nice zit niet in de prijs
• Pick-up Drop off Nice-Cote d’Azure
Prijs:
€ 499 4 daags arrangement (per persoon in gedeelde kamer, 1-persoonskamer € 100 extra)

Info over Edwin Cornelissen (Bosbaas)

Bosbaas
Al bijna 20 jaar geleden begon ik enthousiast met het verzamelen en eten van eetbare wilde planten en paddenstoelen.
Sinds 2013 organiseer ik als Bosbaas wildplukworkshops door het hele land. In elk seizoen valt er zoveel moois en lekkers te maken met wilde paddenstoelen, bloemen, groenten, noten en bessen. Om op “jacht” te gaan, en elke keer iets nieuws te ontdekken is heel spannend.
Ik vind het heel leuk om mensen te inspireren en zich te laten verwonderen over al het moois wat de natuur te bieden heeft. Voor een indruk: hier zie je me vroeg in t voorjaar bezig in Rotterdam, en hier op een uitzending met Binnenstebuiten over paddenstoelen vanaf 7:07 en vanaf 17:27 ). Voor Hof van Delfland schrijf ik ook regelmatig wildplukcolumns.
Ook ben ik redacteur bij de Wildplukwiki.
Het lijkt me leuk om samen op ontdekkingstocht te gaan en te genieten van het prachtige gevarieerde landschap en al het lekkers wat zij biedt. Soms staan we stil, soms lopen we grotere stukken. Houd daarom rekening met goede kleding en schoeisel. De opbrengst is afhankelijk van wat de natuur ons te bieden heeft.

Komen jullie mee op avontuur in de Italiaanse natuur?

Groene groet graag tot ziens bij Prati Piani.